Someron Kulttuurigalleriassa Aarikan leluja

Kulttuurigalleriassa on tällä hetkellä esillä Aarikan puulelut, Leeni Tiirakarin nukkekodit ja kirjat sekä Perinnehuone.

Someron Kulttuurigalleriassa Aarikan leluja | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Kulttuurigalleria on avoinna 5.6.- 31.8. ke-pe klo 12-18 ja la-su klo 12-16. Juhannusviikon galleria on suljettuna. Tiirakarin näyttely kestää 16.6. asti. Tilalle tulee 26.6.- 4.8. Hanna Saarikosken taidenäyttely Peilejä prinsseille ja lisäksi 26.6.-4.8. Tea Tikan taidenäyttely Sylityksin. Elokuun 7. päivä Kulttuurigalleriassa avautuu kesän viimeinen näyttely, jonka aiheena on Rauli ”Badding” Somerjoki.

 Aarikka-näyttelyn vuoden 2024 pääteemana on Aarikan puulelut. Aarikka Oy ryhtyi valmistamaan puuleluja 1968. Lelujen suunnittelusta vastasivat 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa Kaijan lisäksi Jorma Vennola ja Pekka Korpijaakko. Vuonna 1968 Vennolan suunnittelema Pujo-lelu valittiin New Yorkissa vuoden kehittävimmäksi leluksi.

Erikoismyymälä Lasten Aarikka avasi ovensa Helsingissä Fredrikinkadulla 1969. Leluista tuli suuri menestys. Aikakauden ihanteita noudattaen, lelujen tuli olla aktivoivia ja osallistavia ja ruokkia lapsen omatoimisuutta. Tärkeää leluissa oli selkeys, turvallisuus, sukupuolineutraalius ja pedagogisuus. Puulelujen myötä Aarikka Oy:n maine yhteiskunnallistui ja yritys herätti nuoremman muotoilijasukupolven kiinnostuksen. Aarikkayhtiössä suunniteltiin puisia lasten leluja 1990-luvun puoliväliin asti. Näyttelyssä on esillä leluja vauvaleluista leikki-ikäisten leluihin ja peleihin. Lisäksi esillä on runsaasti kaulakoruja ja muuta esineistöä.

Leeni Tiirakari (15.10.1946-17.1.2023) toimi pitkään Someron lukiossa historian lehtorina. Hän myös kirjoitti useita tietokirjoja ja harrasti aktiivisesti nukkekoteja ja kotiseututyötä. Leenin perikunta lahjoitti osan hänen nukkekodeistaan Someron Kulttuurille ja osan Someron kirjastolle. Nyt ne ovat yleisön nähtävissä Someron Kulttuurigalleriassa. Näyttelyssä on esillä myös hänen teoksiaan ja Manu Kärjen ottamia valokuvia Leenistä.

Aiheeseen liittyviä juttuja