Sauna ja kesä

Anna kehon ja mielen rentoutua kesällä saunassa. Saunominen tekee hyvää sydämelle, se vilkastuttaa kehon ja ihon verenkiertoa sekä lisää aineenvaihduntaa. Kesän myötä oma sauna on hyvä puhdistaa ja huoltaa sekä tarkistaa kiukaan kivien kunto. Tarjolla on myös ainutlaatuisia yleisten saunojen elämyksiä, jotka voi kokea yksin tai seurassa, luoden uusia tuttavuuksia.

Sauna ja kesä | Kesä | Kotiseutulainen

Sauna lievittää stressiä ja sillä on pitkä historia suomalaisessa perinteessä. Saunomisen ja etenkin vihtomisen on uskottu parantavan sairauksia ja vihtoja on ennen tehty koivun lisäksi nokkosesta, lehmuksesta, tammesta ja pihlajasta. Saunassa vihtominen muun muassa vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa.

Sauna on myös perinteisesti siivottu ennen juhannusta ja Marttojen mukaan tämän lisäksi sauna on hyvä imuroida viikoittain. Marttojen vinkit saunan siivoamiseen ovat siivoa sauna kylmänä, kastele puupinnat lämpimällä vedellä, pese pehmeällä harjalla ja yleis- tai saunanpuhdistusaineella puiden syiden suuntaisesti ylhäältä alaspäin. Huuhtele kylmällä vedellä, että lämpimän veden aukaisemat puun huokoset sulkeutuvat. Puhdista myös lattiakaivo ja pidä saunaa päällä niin, että sauna kuivuu. Kesän tuoksun ja koristelun voi tuoda saunaan laittamalla koivun oksia tai muita perinne vihtoja kukkamaljakkoon esille.

Takaa hyvät löylyt pitämällä kiuas kunnossa

Kesä on hyvä ajankohta tehdä vuosittainen kiukaan kivien tarkistus ja vaihtaa huonokuntoiset kivet uusiin. Vanhoilla kiuaskivillä voi esimerkiksi pengertää yrtti- tai kukkapenkin. Yksittäiset kivet voi laittaa sekajätteeseen.

Kiukaan kivet voi tarkistaa kopauttamalla niitä hellästi yhteen ja murenevat kivet voi poistaa käytöstä ja vanhat, vielä käyttökelpoiset kivet voi huuhdella ja ladota takaisin kiukaaseen. Hauraat ja murenevat kivet eivät enää varaa hyvin lämpöä ja ne voivat aiheuttaa palovaaran.

Kokeile paikallisia yleisiä saunoja

Tammelasta Opiston mökiltä löytyy vuonna 1934 valmistunut puulämmitteinen sauna, jossa on erikseen naisten ja miesten puoli. Lähes alusta asti saunaa on lämmitetty kuten nykyäänkin kesäisin keskiviikkoisin klo 17-20 ja lauantaisin klo 16-19. Yleisövuorolla sauna maksaa aikuiselta neljä euroa ja lapselta euron. Saunan läheisyydessä on tilava parkkialue ja saunasta pääsee vilvoittelemaan Pyhäjärvelle. Saunalla on yleensä eloisa ja leppoisa tunnelma.

Tammelassa sijaitsee myös Ruostejärven retkeily- ja virkistysalueella maksuton saunavuoro maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 13-18. Juhannuksena innokkaita saunojia odotetaan Saaren kansanpuistoon Lounais-Hämeen Pirtin saunalle, jossa elämystä voi täydentää ravintolan juhannuspöydän herkuilla. Pirtin sekasauna lämpiää lauantaina ja sunnuntaina klo 13-18. Maksu yleiseen saunavuoroon on kolme euroa henkilö ja saunasta voi pulahtaa Suujärven rannalle.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja