Pentinkulman päivien teemana on ”Totuus”

Pentinkulman päivät -kirjallisuusfestivaalin teemana on vuonna 2024 ”Totuus”. Väinö Linnan kotimaisemissa Urjalassa etsitään kirjallisuuden kautta vastauksia kysymykseen siitä, miten hahmottaa totuutta. Voiko kirjailija onnistua sanomaan maailmasta jotakin syvästi totta? Entä elämäkerrat? Niitä luetaan totena, mutta voiko mikään kirjoitettu koskaan olla totta sanan varsinaisessa merkityksessä? Kuinka paljon työtä kirjailija joutuu tekemään kirjoittaessaan historiallisista tapahtumista? Millaisia vapauksia on pakko ottaa?

books on ground

Perjantain Kirjatorilla kuullaan Päivi Alasalmen Kyy povellani -dekkarista sekä Hailuodon murhaperjantaintositapahtumista innoituksensa saaneen romaanin Meren ja veren liitto historiallisista taustoista. Tommi Kinnunen kertoo puolestaan Kaarna-teoksestaan, joko on tiheätunnelmainen ja vangitsevasti kirjoitettu romaani naisten sodasta, luopumisen vaikeudesta ja siitä, kuinka kuoleman läheisyys muuttaa ihmistä. Haastateltava on myös televisiouutisista tuttu Matti Rönkä, jonka seuraava romaani on kirjailijan sanojen mukaan viimeistelyä vaille valmis. Miina Supinen esittelee uutuusteostaan Kultainen Peura, joka herättää eloon itäisen tarustomme, sekoittaa totta, unta ja suurta seikkailua.

Runojen ystäville on tarjolla Tämänpäiväiset runot -esitys Kylä Kahvilassa perjantaina klo 12.30 alkaen. Runokokonaisuuden ovat koonneet lausuntataiteilijat Tiinaliisa Multamäki ja Kirsi-Kaisa Sinisalo, joka yhdessä näyttelijä Pekka Heikkisen kanssa myös lausuu runoja. Runoa lasin äärellä -iltaklubilla Nuutajärven lasikylän Bistrossa ihastuttava Pelle Romantique alias Toni Lahtinen esittää yhdessä Kielo Kärkkäisen kanssa runoja, jotka hehkuvat aitoa 2020-luvun elämäntunnetta. Lisäksi Kati Hiltunen ja Raisa Jäntti tarjoilevat tuoreimpia runojaan. Illan lopuksi luvassa open mic yleisölle! 

Kirjan juhlassa nykyhetken totuuksille luodaan perspektiiviä

 Pentinkulman päivien päätapahtumassa, lauantaina klo 15 Nuutajärven Lasimakasiinissa alkavassa Kirjan juhlassa, ääneen pääsevät pitkän ja merkittävän poliittisen uran tehnyt Suomen pankin pääjohtaja, ikuinen Väinö Linna -fani Olli Rehn, WSOY:n kustantaja ja kirjailija Anna-Riikka Carlson sekä Finlandia-palkittu kirjailija ja taiteilija Juha Hurme, joka pohtii ajankohtaisessa Kenen Kalevala? -kirjassaan, onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä. Anna-Riikka Carlson kertoo puheenvuorossaan tuoreesta Rakas Eeva Kilpi – nämä juhlat jatkuvat vielä -teoksestaan. 

 Kirjan juhlan huipentaa Vihreä sali soi, jossa Seela Sellan tulkinta ja musiikkiosuudet kuljettavat Sirpa Kähkösen romaanien maailmaan. Vihreä sali soi on vuonna 2023 Finlandialla palkitun kirjailija Sirpa Kähkösen käsikirjoittama elämyksellinen esitys, joka on syntynyt romaanien Muistoruoho ja Vihreä sali pohjalta. Musiikkidramaturgian ovat tehneet sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila. Näyttelijä Seela Sellan upeasti tulkitsemat lukijaosuudet kertovat rakkaudesta, joka ylittää kuoleman, ja luontoon sulautumisen onnesta. Sirpa Kähkösen rooli esityksen kertojana sekä esityksen musiikkiosuudet syventävät kuulijan kokemusta Kähkösen romaanien maailmasta. Sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila tulkitsevat muun muassa Attilan tätä kokonaisuutta varten säveltämiä lauluja, jotka ovat syntyneet Sirpa Kähkösen runojen pohjalta ja innoittamina. 

Päivien aikana pidetään jälleen tuttuun tapaan legendaarinen E80-esikoiskirjailijaseminaari, joka kokoaa Urjalaan kaksitoista viime vuoden aikana esikoisteoksensa julkaissutta kirjailijaa pohtimaan kirjoittamista ja kirjailijan ammattia torstaista sunnuntaihin. Yleisö pääsee tutustumaan tuoreisiin kirjailijoihin lauantain esikoiskirjailijapaneelissa Nuutajärven Lasimakasiinilla klo 12-13.30. 

Sunnuntaina klo 13 vuorossa on toinen klassikko: opastettu ja dramatisoitu kierros Väinö Linnan reitille. Myös luovan kirjoittamisen työpajoja on tarjolla.

Yläkoululaisten pakopeli ja Lasten Penttarit 

 Viime vuonna ensimmäistä kertaa toteutettu ja suuren suosion saanut pakopeli saa jatkoa. Urjalan keskusta-alueella tapahtuva, erityisesti nuorille suunnattu pakopeli perustuu yläkoululaisten kirjoittamaan, tänä vuonna totuusteemaiseen tarinaan. Visaisten tehtävärastien suunnittelijoina toimivat paikalliset yhdistykset. 

 Perheen pienimmille suunnattua Lasten Penttarit -ohjelmaa on tarjolla perjantaina Urjalan kirjastossa ja lauantaina Nuutajärven lasimuseon puistossa. Luvassa on niin tarinatuokioita, sanataiteilua kuin sirkustemppuilua ja musiikki-ilotteluakin. Kirjailijavieraaksi saapuu ikisuosittu Tuula Kallioniemi.

Pentinkulman päivät -kirjallisuusfestivaali pidetään Väinö Linnan synnyinsijoilla Urjalassa elokuussa 2024 jo 46. kerran. Tapahtuma kerää tuhansia kirjallisuuden ja kulttuurin ystäviä kesäiseen ympäristöön. Järjestäjinä toimivat Väinö Linnan seura ry ja Urjalan kunta laajan yhteistyöverkoston kanssa.

Tapahtuman taiteellisena asiantuntijana toimii kirjailija Niina Repo ja vastaavana tuottajana Taru Kumara-Moisio.

Aiheeseen liittyviä juttuja