Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali lanseeraa: Uusi tiedettä ja taidetta yhdistelevä konsepti

Mitä Metalla puhunut tekniikan tohtori, Suomen johtava onnellisuusasiantuntija ja tunnettu TV-kasvo tekevät Urjalan sirkusteltassa heinäkuussa taiteiden ympäröimänä?

Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali lanseeraa: Uusi tiedettä ja taidetta yhdistelevä konsepti | Uutiset | Kotiseutulainen

Vaihtoehtokulttuurin tapahtuma Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali lanseeraa tänä kesänä uuden asiantuntijaluentoja ja taidetta yhdistelevän kokeellisen konseptin. Mitäs Mietekeskus -nimellä kulkevaan ohjelmistoon sisältyy tiede- ja yrityskentässä toimivia luennoitsijoita, jotka innostavat, viihdyttävät, sekä haastavat Mitäs-yleisöä. Taiteen osalta konsepti esittelee pimennetyssä sirkusteltassa visionääristä taidetta, yhdistäen live-maalauksen sekä äänitaiteen.

Tieteen tiimoilta onnellisuusfilosofi ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela kertoo miksi EI kannata jahdata onnellisuutta. Turun yliopiston datatieteen professori Leo Lahti puolestaan puhuu muutoksesta ja keikahduspisteistä. Ajatushautomo Demos Helsingin perustajajäsen Roope Mokka kertoo meille miten pidämme toisistamme huolta tulevaisuudessa. Henkisen kehityksen puolella tekniikan tohtori sisututkija Elisabet Lahti vie yleisön elämänvoiman syvään maailmaan ja teemaan liittyen Docventures- ja Madventures-tv-sarjoista tunnettu Tunna Milonoff kertoo havaintoja burnoutistaan. Tiimi vapaaehtoisia Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:stä tulee jakamaan tarinoita järjestötoiminnan arjesta meneillään olevan psykedeelirenessanssin aikakautena. Sivistyksen iltapäivän päättää typerän elämän asiantuntija Vessi Junalainen valaisemalla, kuinka pilata oma ja toisten festarikokemus.

Luennoitsijat ovat parempaan huomiseen ja yhdessä tekemiseen luottavia ammattilaisia, jotka ovat luennoineet mm. Stanfordin yliopistossa, ohjelmistojätti Metalla, startup-tapahtuma Slush:ssa ja Amazonin viidakossa.

Degallet-konseptilla mennään

Pro Art Collectiven kuvataiteilijat Luca Delcado sekä Aleksandra Mallet tuovat Mitäksille Degallet-konseptin, missä he sukeltavat visionäärisen kuvataiteen maalaukseen lavan vieressä puheiden lomassa. Mietekeskus alkaa ja loppuu Julia Delgadon balladien säestämänä, ja esitysten välissä trio Sitikka Nina Lehtinen ja Mikko Vepsäläinen kääntävät esitysten teemaa 36-kielisen kanteleen ja rumpukoneen improlla Viljami Lehtosen saksofonin tukemana. Rytmisen tiede- ja taidepataljoonan käytännön tukena toimii Juha Dallas levy-yhtiö Alakulttuuritalolta.

− Olemme monta vuotta haaveilleet tieteen tuomisesta Mitäs Mitäs Mitäs -festivaaleille. Haluamme inspiroida festarivieraita eri tavoin, mutta puhujaohjelmisto ja paneelit ovat olleet meille näillä osin valloittamaton vuori. Vuosi vuodelta kasvavasta Mitäs-yhteisöstä löytyi tänä vuonna tähän täydellinen tyyppi kuratoimaan meille laadukkaan ja Mitäksille sopivan ohjelmiston. En lakkaa yllättymästä siitä, miten sisäinen motivaatio ja kiinnostus yhteisen asian eteen tekemiseen riittää synnyttämään jotain näin hienoa. Kiitos Mitäs Mietekeskuksesta kuuluu Jukka-Pekka Heikkilälle, sanoo Tuukka Palonen, festivaalin perustajajäsen.

Iltapäivän tieteen ja taiteen sirkusta juontavat kauppatieteilijä ja tutkija-aktivisti Jukka-Pekka Heikkilä & Suomen suurimman avoimen ateljeetapahtuman Konstrundanin projektijohtaja Frida Gullichsen

Viisituntinen Mitäs Mietekeskus on osa festivaalien lauantain päiväohjelmaa. Osa puheenvuoroista pidetään englanniksi.

Yhdeksäs Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali järjestetään Nuutajärvellä Urjalassa 12.-14.07.2024. Liput ja lisätiedot: mitasmitasmitas.fi

Aiheeseen liittyviä juttuja