Marttojen mainiot: Apua kasteluun, kun lähdet lomalle

Kasvit tarvitsevat vettä loma-aikanakin. Hyvä naapuri on paras lomakastelija, mutta jos kasteluapua ei ole tarjolla, kasvien vedensaanti voidaan turvata kotikonstein.

Marttojen mainiot: Apua kasteluun, kun lähdet lomalle | Kesä | Kotiseutulainen

Siirrä ruukut ja laatikot parvekkeen lattialle varjoisimpaan paikkaan tai puutarhaan puiden ja pensaiden suojaan. Jos varjoa ei ole, ikkunaverhojen sulkeminen  ja parvekekasvien varjostaminen esimerkiksi sanomalehdillä auttaa. Suora auringonpaahde lisää huone- ja parvekekasvien vedenkulutusta.

Kastele kasvit hyvin ennen lomalle lähtöä. Altakasteluruukkujen vesisäiliöt täytetään ja tavallisten ruukkujen aluslautaselle jätetään vettä.

Laita pienet ruukut laakeaan vatiin, jonka pohjalla on pieniä kiviä, hiekkaa tai leca-soraa. Ruukut ladotaan soran päälle ja pohjalle kaadetaan vettä. Vesi ei saa koskettaa ruukkujen pohjaa. Laita isojen ruukkujen viereen vesiastia. Kasvit haihduttavat vähemmän, kun ilma ympärillä on kosteaa.

Lomakastelijat

Tee paksusta puuvilla- tai villalangasta, matonkuteesta tai kengännauhasta lomakastelija. Kastele kasvit hyvin, työnnä langan toinen pää ruukkuun mullan alle ja toinen pää vesiastiaan, joka on alempana kuin ruukut. Jos astia on ylempänä, kasvit saavat liikaa vettä. Isoon ruukkuun voi laittaa kaksi lankaa. Vesi imeytyy lomakastelijaa pitkin vesiastiasta ruukkuun.

Laita ylösalaisin käännetty virvoitusjuomapullo pystyyn ruukkuun. Tee pullon korkkiin kaksi reikää, täytä pullo vedellä ja laita se pystysuoraan multaan kaivettuun koloon, tiiviisti multaa vasten. Kastele kasvi hyvin ennen pullon laittamista. Mitä kuivempaa multa on, sitä nopeammin vesi valuu. HUOM. Vesi pullossa toimii linssinä ja saattaa sytyttää jopa tulipalon. Sujauta pullo esim. parittomaan sukkaan tai kietaise harsonpalaan. Käsistään taitava voi vaikka virkata kauniin pullonsuojan.

Testaa lomakastelijat ennen lomalle lähtöä!

Aiheeseen liittyviä juttuja