Elonkierto-puisto ilahduttaa monimuotoisuudellaan

Jokioisilla sijaitsevaan Elonkierto-puistoon on tänä vuonna muotoutumassa syötävä metsäpuutarha, pölyttäjäpolku ja perinnekoristekasvien esittely- ja säilytyspenkki.

Elonkierto-puisto ilahduttaa monimuotoisuudellaan | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Elonkierron projektityöntekijä Pirjo Mutkala iloitsee elonkirjon moninaisuudesta puistossa. Puiston koko on 20 hehtaaria, johon mahtuu monenlaisia biotooppeja viljellyistä pelloista ja puutarhoista hakamaiden kautta metsiin. Lajien monimuotoisuus on suuri erilaisten elinympäristöjen kuten pellon ja metsän rajavyöhykkeillä.

− Elonkierto on ainutlaatuinen näyteikkuna luontotyyppiin, joka on ihmisen muovaama ruoantuotannon tarpeisiin. Siinä myös kotieläimet ovat tärkeä osa laiduntaen pelto- ja luonnonlaitumia, Mutkala kertoo.

Polut ja opasteet tekevät kohteet saavutettaviksi. Idyllinen maisema Loimijokilaaksossa, Makasiinikahvila olkipomppiksineen, alkuperäisrotuiset kotieläimet ja monenlaiset viljelydemonstraatiot houkuttelevat tutustumaan.

− Haluamme tarjota kävijöille mahdollisuuden ymmärtää paremmin ruokajärjestelmää, mutta positiivisen kautta. Rakkaus luontoon syntyy omista kokemuksista ja niitä Elonkierto pystyy tarjoamaan. Sitä kautta syttyy myös motivaatio osin kipeisiinkin päätöksiin, joita joudumme tekemään maapallon hyvinvoinnin eteen, pohtii puistoa ylläpitävän Elonkierron Ystävät ry:n sihteeri Marketta Rinne.

Syksyllä Elonkierron sisältöjä avataan systemaattisesti koululaisille Lasten tiedeviikon merkeissä. Silloin puistossa kohtaavat kymmenet koululuokat ja eri alojen tutkijat.

− Vilskettä tulee riittämään, mutta sitä Elonkierron peltoaukealle ja metsäpoluille mahtuu, Tiedeviikkoa koordinoiva Mutkala visioi.

Samalla hän vinkkaa, että puistoon kannattaa myös tulla rauhassa omalla ajalla, ottaa vaikka eväät mukaan, etsiä mieluinen kolkka ja pysähtyä elon äärelle, osaksi luontoa…

Elonkiertoon on vapaa pääsy ympäri vuoden. Lisätietoja tapahtumista ja palveluista: www.elonkierto.fi.

Kuvat: Pirjo Mutkala

Aiheeseen liittyviä juttuja