Arja Mattila ja muut Tähdet

Kuosisuunnittelija Arja Mattila (1933–2014 os. Tähti) syntyi forssalaisten Tauno ja Bertta Tähden tehtaalaisperheen esikoislapseksi.  Arja Mattilan tie johti Forssan tekstiilitehtaaseen ja tehtaalaisammattiin vain viisitoistavuotiaana.  Mattila sisaruksineen ja serkkuineen oli tehtaalaisia jo kolmannessa polvessa. 

Arja Mattila ja muut Tähdet | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Suunnittelijan ensimmäinen työpaikka oli valssinkaivertamossa Finlayson- Forssa Oy:n Forssan kutomon viimeistämössä. Siellä hän oppi isältään, molettimestari Tauno Tähdeltä, 1800-luvulta periytyviä, painokankaan mallikerran eheyteen liittyviä teknisiä taitoja. Näitä taitoja hän opetti eteenpäin  Finlayson-Forssa Oy:n  malliateljeen suunnittelijoille siirryttyään vastaperustettuun ateljeeseen vuonna 1951.  Mattila puolestaan sai vaikutteita taidekoulutuksen saaneilta työtovereiltaan. Monenlaisen osaamisvaihdon keskellä hänestä kehittyi 1950-luvun kuluessa sommitelmallisesti vankka ja kekseliäs teollisen tekstiilin pintakuvioija.

Arja Mattilan ammattitaidossa kietoutui yhteen puuvillateollisuuden varhaisvaiheessa kehittyneitä, silmän ja käden yhteistyöhön ja pintakuvion visuaaliseen eheyteen liittyviä teknisiä taitoja sekä modernia teollisen muotoilun ammattilaisuutta.  Teollisesta kuosisuunnittelusta tuli Mattilalle neljä vuosikymmentä kestänyt elämänura. Uransa aikana Mattila todisti kotimaisen teollisen painokangastuotannon koko kaaren syntyvaiheista kukoistukseen ja loppuvuosiin saakka. 

Kaikissa toimissaan suunnittelijan itseilmaisun tarve oli suuri. Hän täytti tilan ja eli rohkeaa elämää. Päivisin työpöydän ääressä kukkien mestariksi kutsuttu suunnittelija luonnosteli kuoseja moneen eri tarpeeseen. Vapaa-ajat hän vietti ystävien, perheen ja suvun piirissä.

Arja Mattilan suunnittelemia kankaita jokainen 70-luvulla elänyt tai aikakauden vintagekankaita ihaileva tunnistaa yhä tänä päivänä. On aika avata esirippu ja paljastaa tekijä verkostoineen kankaiden takaa!   

Avoinna kirjaston aukioloaikoina ma-to 11-19, pe 11-17.  Tarkista poikkeusaukioloajat kirjaston verkkosivuilta

Näyttelyopastukset:  To 4.7. klo 13; to 8.8. klo 13; to 15.8. klo 16; la 17.8. klo 16

Teksti: Kristiina Huttunen.

Aiheeseen liittyviä juttuja